Ciasto kakaowe:
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki kakao
- 800 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 jajka
- 500 g mrożonych malin
Masa jogurtowa - jajka z cukrem waniliowym ubić na kogla mogla. Następnie dodać jogurt - zmiksować. Na koniec dodać 2 opakowania budyni waniliowych - zmiksować. Odstawić.
Ciasto kakaowe - polewa: w rondelku rozpuścić margarynę, dodać
cukier, wodę i kakao. Wymieszać. Całość podgrzewać na małym ogniu, co
jakiś czas mieszając do momentu, gdy masa stanie się gładka i lśniąca.
Rondelek odstawić do przestudzenia. Ciasto: jajka ubić na
puszystą masę, dodać polewę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia - dokładnie zmiksować na gładka masę. Ciasto
wychodzi trochę gęste.
Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dno tortownicy wyłożyć 1/2 masy kakaowej, następnie wylać masę jogurtową na którą wyłożyć maliny. Na koniec na maliny wyłożyć punktowo pozostałe ciasto kakaowe.
Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Rada:
- używając owoców mrożonych nie rozmrażamy ich
- zamiast owoców mrożonych możemy użyć świeżych owoców