Dzisiaj 1 maja jest Ogólnopolskie Święto Kaszanki
Farsz:
- 500 g kaszanki
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- mielony czarny pieprz
- suszony majeranek
- suszone oregano
- suszona bazylia
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- kminek
Kaszankę obrać z osłonki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kaszankę. Farsz doprawić do smaku solą i pierzem oraz suszonymi ziołami (majerankiem, bazylią i oreganem). Chwilę smażyć około 5 minut.
Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wyciąć koła. Na środku każdego krążka nakładamy po porcji farszu. Zlepiamy, formując pierogi. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz