Składniki:
Biszkopt ciemny:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa budyniowa waniliowa:
- 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
- 1/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 1 opakowanie galaretki jagodowo - jeżynowej
- 3 x po 200 ml gorącej wody
- 2 wafelki Grześki
Przygotowanie:
Biszkopt ciemny- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Galaretki - dzień przed zrobieniem ciasta najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy pojemniki lub głębokie talerze (w których łatwo się je pokroi w kostkę) lub foremki do kostek lodów lub pralin. Każdą galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, przelać do pojemników lub foremek, wystudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po stężeniu galaretki pokroić w średnią kostkę lub wyjąć z foremek. Wszystkie kolory wymieszać.
Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Masę waniliową podzielić na 2 części. Do 3/4 masy dodać kolorową galaretkę i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam.
Wafelki Grześki - 2 wafelki za pomocą widelca drobno pokruszyć.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta przełożyć całą masę z galaretką wyrównać wierzch i przełożyć drugim blatem biszkopta rozsmarować 1/3 masy waniliowej. Na koniec torcik posypać pokruszonymi wafelkami. Tort przechowywać w lodówce.