Składniki:
- 500 g sera białego
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 3 łyżki żelatyny
- 250 g margaryny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml mleka
- 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
- 700 ml gorącej wody
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 500 g truskawek
Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Ser biały - skręcić raz lub dwa razy.
100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna. Rozpuszczoną margarynę wymieszać z miodem- ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować.
Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę - dokładnie wymieszać.
Do tortownicy wyłożonej biszkoptami wyłożyć masę serową czekoladową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie na masę czekoladową wylać masę serowo - miodową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 1 - 2 godzin do stężenia. Na koniec na wierzch ułożyć przekrojone na pól truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz