sobota, 22 sierpnia 2020

SERNIK MIODOWO - CZEKOLADOWY

 Składniki:

  • 500 g sera białego
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g margaryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka
  • 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 500 g truskawek
Przygotowanie:
Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. 

Ser biały - skręcić raz lub dwa razy. 

100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna. Rozpuszczoną margarynę wymieszać z miodem- ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować. 
Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę - dokładnie wymieszać. 
Do tortownicy wyłożonej biszkoptami wyłożyć masę serową czekoladową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie na masę czekoladową wylać masę serowo - miodową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 1 - 2 godzin do stężenia. Na koniec na wierzch ułożyć przekrojone na pól truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print