niedziela, 27 listopada 2022

BABKA WANILIOWA Z KIŚLEM WIŚNIOWYM

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kiślu o smaku wiśniowym
  • 1 olejek waniliowy w płynie
  • 250 g margaryny
Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Babka - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem z cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margaryn, lekko wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać olejek waniliowy, wymieszać, zaś do drugiej dodać w proszku kisiel wiśniowy, wymieszać. Ciasto waniliowe i ciasto z kiślem wlewać na przemiennie robiąc esy floresy do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


niedziela, 20 listopada 2022

ŚWIĄTECZNA BABKA

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g margaryny
  • 3 duże jabłka 
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g mielonych orzeszków ziemnych
Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć. Kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrobnić elektrycznym rozdrabniaczem lub drobno posiekać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy bakalie, wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 35 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


niedziela, 13 listopada 2022

KAKAOWIEC Z KOKOSEM

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Masa kokosowa:
  • 2 opakowania budyni o smaku kokosowym
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżeczka aromatu kokosowego w płynie
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 200 ml mleka
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
  • słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ok. 220g)
Przygotowanie
Biszkopt kakaowy- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa kokosowa - 2 opakowania budyni o smaku kokosowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie 200 ml mleka zagotować z cukrem, dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać robotem. Na koniec dodać aromat kokosowy, wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta rozsmarować cały dżem wiśniowy, a następnie wyłożyć połowę kremu kokosowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec wierzch posypać płatkami czekoladowymi. 


niedziela, 6 listopada 2022

WAFELKOWY BISZKOPT Z DŻEMEM

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 wafelek o smaku toffi
  • 1 wafelek o smaku czekoladowym
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ok. 220g)
  • 8 kostek czekolady gorzkiej
  • cukier perlisty złoty
Przygotowanie
Biszkopt- wafelek toffi i czekoladowy za pomocą widelca drobno pokruszyć. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać pokruszone wafelki i za pomocą różdżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na spód biszkopta rozsmarować cały dżem wiśniowy i przykryć drugim blatem biszkopta. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i na wierzchu ciasta zrobić esy floresy. Wierzch czekolady posypać odrobiną cukru perlistego złotego. 


drukuj/print