Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie kiślu o smaku wiśniowym
- 1 olejek waniliowy w płynie
- 250 g margaryny
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Babka - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem z cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margaryn, lekko wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać olejek waniliowy, wymieszać, zaś do drugiej dodać w proszku kisiel wiśniowy, wymieszać. Ciasto waniliowe i ciasto z kiślem wlewać na przemiennie robiąc esy floresy do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.