sobota, 26 grudnia 2020

EKSTRA MOCNY PIERNIK

Składniki:

Biszkopt piernikowy:

  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
Masa o smaku piernika:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4 - 5 łyżeczek kremu o smaku ciasteczek korzennych
Dodatkowo:
  • pół słoika powideł śliwkowych z cynamonem
  • 50 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Biszkopt piernikowy mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy powoli mleko i olej - delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki silikonowej, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Następnie stopniowo dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika, delikatnie rozprowadzamy ją w masie za pomocą szpatułki. do czasu gdy ciasto stanie się jednolite. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Ciasto przelać do formy o wymiarach 30 x 11 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Do tzw. suchego patyczka.

Masa o smaku piernika - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku ciasteczek korzennych. Dokładnie wymieszać. 

Powidła śliwkowe - śliwkę kalifornijska drobno pokroić i wymieszać z powidłami śliwkowymi. 

Posypka - czekoladę gorzką zetrzeć (rozdrobnić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza) i wymieszać z cynamonem. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować powidła śliwkowe i delikatnie rozsmarować połowę kremu piernikowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem  i rozsmarować pozostały krem piernikowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec wierzch posypać posypką i pokruszonymi płatkami migdałowymi.



czwartek, 24 grudnia 2020

Z okazji  Świąt Bożego Narodzenia 

życzę,

radosnych chwil oraz optymizmu.

Niech Świąteczne dni będą pełne radości, miłości i ciepła

spędzonych z gronie najbliższych przy staropolskiej kolędzie i wigilijnym stole  

oraz wielu wspaniałych chwil w nadchodzącym Nowym Roku 2021

 życzy,

 Ciastka- domowe słodkości (Izabela Tyszkiewicz)

poniedziałek, 21 grudnia 2020

TARTA ZE ŚLEDZIEM

Tarta śledziowa to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację.
Składniki:
Ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 140 g zimnej margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka śmietany
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 - 4 płaty śledzia z zalewy octowej
  • 3 - 4 ogórki kiszone
  • 1,5 średniej wielkości czerwone cebule
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 50 g ser żółtego typu gouda
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie wyłożyć formę na koniec dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na ok. 15 - 20 minut.

Nadzienie:
  • Śledzie - osączamy za pomocą ręcznika papierowego z zalewy i kroimy w kostkę.
  • Cebulę czerwoną kroimy w piórka.
  • Ogórki kiszone -  kroimy w kostkę.
  • Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach
  • Masa jogurtowo - jajeczna - w misce mieszamy łyżką jogurt z jajkami i startym żółtym serem. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Przygotowanie:
Na ciasto kładziemy pokrojone w kostkę śledzie, a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone i jedną pokrojoną w piórka cebulę. Następnie zalewamy masą jogurtowo - jajeczną. Na wierzch wykładamy resztę cebule pokrojoną w piórka.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

sobota, 19 grudnia 2020

MUFFINY PIERNIKOWE Z AJERKONIAKIEM

 Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 200 ml mleka
Budyń ajerkoniakowy:
  • 1 opakowanie budyniu o smaku ajerkoniaku (adwokat)
  • 500 ml mleka

Przygotowanie:

Budyń ajerkoniakowy (adwokat) - 1 opakowanie budyniu rozpuścić w 3/4 szklane zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do wystudzenia. 

Ciasto - przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. W drugiej roztrzepać jajko z cukrem na kogel mogel, dodać olej i 200 ml mleka - wymieszać za pomocą trzepaczki. Do płynnych składników dodać suche składniki i za pomocą trzepaczki wymieszać. Nie używamy robota. 

Przełożenie:
Do papilotek nakładamy najpierw 1 łyżkę ciasta (ok. 1/3 wysokości foremki na muffinki), następnie 1 łyżeczkę budyniu adwokat, na koniec papilotkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Z przepisu wyszło mi 13 sztuk muffinek.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
  • w przypadku gdy ciasto jest za rzadkie dodać 1 łyżkę mąki pszennej
  • Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinek, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać gródki to bardzo dobrze.


czwartek, 17 grudnia 2020

CIASTECZKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pomarańczowego
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
Dodatkowo:
Białka do posmarowania ciasteczek. 

Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami przesiać. Następnie dodajemy cukier, cukier pomarańczowy i startą skórkę pomarańczową, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąc ciasto z lodówki, zagnieść i rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość foremki ok. 0,5 cm. Z podanego przepisu wychodzi ok. 34 sztuki. 


środa, 16 grudnia 2020

PUBLIKACJA E-MAGAZYN COOKPAD nr 3 Boże Narodzenie

W najnowszym e-magazynie Cookpad nr 3 Boże Narodzenie znalazły się 4 moje przepisy wraz z króciutką historią tradycji Świąt Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu. Moje opublikowane przepisy to: sernik piernikowo - śliwkowy, ciasteczka migdałowo pomarańczowe, ciasteczka orzechowe z powidłami i tort bożonarodzeniowy (str. 46-51). Zachęcam do lektury e-magazym Cookpad Boże Narodzenie i serdecznie pozdrawiam :-)







niedziela, 13 grudnia 2020

PIERNIK CHAŁWOWY

Składniki:
Biszkopt piernikowy:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka  przyprawy do piernika
Masa chałwowa:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru  
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 100 g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
  • cukrowe płatki śniegu
  • cukrowe żółte gwiazdki
  • cukrowe choinki
  • kolorowa posypka cukrowa
  • posypka waflowa zielona
Przygotowanie:
Biszkopt piernikowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa chałwowa - 2 opakowania budyni rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały krem chałwowy. Wyrównać wierzch. Wierzch torcika udekorować według uznania. 



niedziela, 6 grudnia 2020

CIASTO MIKOŁAJKOWE

Składniki:

Biszkopt makowy z bakaliami:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g rodzynek sułtańskich
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 olejek migdałowy
Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowych
  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250g margaryny
  • 1 olejek spirytusowy śmietankowy 
Frużelina z żurawiny:
  • 250 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 + 100 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • posypka waflowa koloru czerwonego
  • posypka waflowa koloru żółtego
  • posypka waflowa koloru brązowego
  • dekoracje cukrowe w kształcie figurek świątecznych
  • kawałki czekolady deserowej w kształcie prostokątów
Przygotowanie:
Biszkopt - Rodzynki sparzyć i odcedzić. Kaszę manną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia, następnie dodajemy masę makową i olejek migdałowy - zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Na koniec dodać sparzone rodzynki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Frużelina z żurawiny - do rondelka przełożyć suszoną żurawinę, dodać cukier, sok z cytryny, Podgotować do rozpuszczenia się cukru, Do owoców dodać 100 ml zimnej wody.  Podgrzewać całość na średnim ogniu ok. 10-15  minut do czasu, aż żurawina zmięknie. W szklance wymieszać 100 ml zimnej wody z mąką ziemniaczaną i całość wlać do owoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia.

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek spirytusowy śmietankowy. Dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta wyłożyć całą frużelinę z żurawiny, rozprowadzić. Następnie na żurawinę delikatnie wyłożyć pół masy waniliowej, delikatnie rozsmarować. Na koniec przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować pozostały krem waniliowy. Wierzch ciasta udekorować według własnego uznania.

Przykładowa dekoracja:
Na środku tortu za pomocą posypek waflowych (czerwonej i żółtej) zrobić głowę, brodę i czapkę Mikołaja. Za pomocą posypki brązowej zrobić usta, zaś oczy za pomocą kawałek czekolady deserowej - prostokątnej, natomiast nosek za pomocą posypki waflowej czerwonej. Na koniec po bokach ciasta i obok Mikołaja rozłożyć dekoracje cukrowe w kształcie figurek świątecznych.



sobota, 5 grudnia 2020

CIASTECZKA ORZECHOWE Z POWIDŁAMI - AMARETTI

Ciasteczka mocno orzechowe przełamane kwaskowatymi powidłami ze śliwki węgierki. Są to ciasteczka w stylu włoskich amaretti. Są chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. 

 Składniki:

  • 2 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 180 g drobno zmielonych orzeszków ziemnych 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki powideł śliwkowych z cynamonem
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Następnie porcjami dodajemy zmielone orzeszki ziemne i wymieszać za pomocą robota. Z powstałego ciasta rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie w każdej kulce zrobić wgłębienie, do którego nakładamy kleks powideł. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z przepisu wyszło mi 15 sztuki. 
Piec ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż popękają, a ich spody staną się lekko złote. 
Przechowywać w zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.


wtorek, 1 grudnia 2020

CIASTECZKA MIGDAŁOWO - POMARAŃCZOWE - AMARETTI

Ciasteczka mocno migdałowe z aromatem skórki pomarańczowej w stylu włoskich amaretti. Są chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. 

 Składniki:

  • 2 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g mączki migdałowej 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
Dodatkowo:
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Następnie porcjami dodajemy mączkę migdałową i mieszamy za pomocą robota. Na koniec dodać zblendowaną skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać, można za pomocą robota. Z powstałego ciasta rękami formujemy kulki wielkości orzecha, a następnie każdą kulkę obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki. 
Piec ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż popękają, a ich spody staną się lekko złote. 
Przechowywać w zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.



drukuj/print