Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 500 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 3 mandarynek
- 1 olejek spirytusowy pomarańczowy
Nasączenie:
- 150 ml przygotowanej zimnej wody
- sok wyciśnięty z 3 mandarynek
- 1 - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 0,5 olejka spirytusowego pomarańczowego
- odrobina cukru do smaku
- 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
- 700 ml gorącej wody
- 2 puszki mandarynek
Przygotowanie:
Nasączenie - do 150 ml przygotowanej zimnej wody dodać sok wyciśnięty z 3 mandarynek i 1 lub 2 łyżki soku z cytryny. Na koniec dodać pół olejka spirytusowego pomarańczowego. Wymieszać. Na koniec doprawić cukrem do smaku. Odstawić.
Biszkopt-
na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i
kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Nasączenie - do 150 ml przygotowanej zimnej wody dodać sok wyciśnięty z 3 mandarynek i 1 lub 2 łyżki soku z cytryny. Na koniec dodać pół olejka spirytusowego pomarańczowego. Wymieszać. Na koniec doprawić cukrem do smaku. Odstawić.
Masa mandarynkowa - 2 opakowania budyni śmietankowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać
do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń.
Na koniec dodać sok wyciśnięty z mandarynek i olejek spirytusowy pomarańczowy. Dobrze wymieszać.
Galaretka -
2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody.
Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na
2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją
mandarynkową i
wyłożyć 2/3 masy mandarynkowej. Na masę wyłożyć odsączone z soku mandarynki. Następnie przykryć drugim blatem
ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Torcik wkładamy do
lodówki, aby masa lekko stężała. Gdy masa lekko stwardnieje wylać
tężejącą galaretkę pomarańczową. Wstawić do lodówki do całkowitego
stężenia galaretki.