niedziela, 12 marca 2023

BABKA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 350 g kremu czekoladowego
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu czekoladowego z kawą z brazyli
U  mnie szklanka ma 200 ml. 

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać, Dodać krem czekoladowy i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, utrzeć robotem na jednolitą masę. Następnie dodać 1 łyżeczkę aromaty czekoladowego z kawą.  Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


niedziela, 26 lutego 2023

CIASTO WANILIOWO RÓŻANE

Składniki:

Kruche ciasto waniliowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
Beza waniliowa:
  • 4 białka 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 2 opakowania budyni o smaku waniliowym
Dodatkowo:
  • 300 g marmolady o smaku róży

Przygotowanie:

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Beza waniliowa - z białek, cukru i budyni waniliowych w proszku ubijamy pianę na sztywno.

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Ciasto dzielimy na 3 części. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 1/3 ciasta waniliowego. Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Na ciasto wykładamy całą marmoladę z róży wyrównujemy wierzch. Następnie ścieramy kolejną część ciasta, lekko oklepujemy. Wykładamy ubitą na sztywno bezę waniliową, wyrównujemy wierzch. Na koniec wierzch posypać pozostałym startym ciastem. 
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C. 


niedziela, 12 lutego 2023

CZEKOLADOWIEC Z WIŚNIĄ KANDYZOWANĄ

 Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 200 g wiśni kandyzowanej w czekoladzie
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka aromatu w płynie o smaku czekolady z kawą brazylijską
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 125 g margaryny
U  mnie szklanka ma 200 ml. 

Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki pałeczek cukrowych czerwonych
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną gorzką czekoladę. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny i aromat czekoladowy z kawą brazylijską, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, utrzeć robotem na jednolite masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po wystudzeniu ciasta w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Na wierzch ciasta wylać całą czekoladę, rozsmarować równomiernie. Na koniec posypać czerwonymi pałeczkami cukrowymi. 


niedziela, 29 stycznia 2023

BABKA Z KREMEM O SMAKU KRUCHYCH CIASTECZEK

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 350 g kremu typu nutella o smaku kruchych ciasteczek
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 190 g jogurtu naturalnego
U  mnie szklanka ma 200 ml. 

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia  i kakao przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać, Dodać krem nutella o smaku kruchych ciasteczek i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, utrzeć robotem na jednolite masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.



niedziela, 22 stycznia 2023

SZARLOTKA JABŁKOWO GALARETKOWA

Składniki:

Ciasto: 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Jabłka:
  • 2 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretki o smaku morelowo- gruszkowo- jabłkowej
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
Jabłka -  jabłka obrać i brać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę. Do rondelka przełożyć jabłka i podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku. Następnie do gorących owoców dodać 2 opakowania galaretki o smaku morelowo- gruszkowo- jabłkowej, mieszamy, a następnie dodać 1 łyżkę żelatyny. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku.

Ciasto-  mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk. W kopczyku zrobić dołeczek i wbić do niego 2 cale jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części.

Obie części ciasta rozwałkować na 2 placki. Na spód blachy o wymiarach 24 x 37 cm i posmarowanej masłem wyłożyć jedną część ciasta, a następnie wyłożyć jabłka, rozsmarować. Na koniec na wierzch jabłek wyłożyć drugi rozwałkowany placek. Na koniec wierzch ciasta rozbitym jajkiem. 
Piec ok.  50 minut w temperaturze 200 stopni C. 



niedziela, 18 grudnia 2022

PIERNIK POMARAŃCZOWY

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki miodu 
  • 540 g mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 g margaryny

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Kandyzowaną skórkę pomarańczy rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu lub posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać miód, sok z pomarańczy i jogurt, wymieszać. Na koniec dodać partiami przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Następnie dodać rozdrobnioną skórkę kandyzowana pomarańczy, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


niedziela, 11 grudnia 2022

BABKA MARCEPANOWA

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 ,łyżki cukru migdałowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 50 g płatków migdałowych
  • 250 g margaryny
  • 1 olejek migdałowy w płynie
  • 175 marcepanu w czekoladzie gorzkiej

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Płatki migdałowe rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu lub pokruszyć. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać, a następnie dodać pokruszone migdały - wymieszać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Marcepan rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu. Ubić jajka z cukrem i cukrem migdałowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i migdałami - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


drukuj/print