Składniki:
Ciasto kruche kakaowe:- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 1 lub 1,5 łyżki kakao
- 0,5 kg śliwek
- 1 łyżka cukru
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 łyżki żelatyny
- 1 słoik powideł śliwkowych (280g)
Beza cytrynowa:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu o smaku cytrynowym
Ciasto kakaowe- margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Mus śliwkowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do rondelka dodać odrobinę wody i podgrzać na małym ogniu. Gdy śliwko lekko się zlasują dodać powidła, wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i wsypać 2 opakowania o smaku cytrynowym, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Beza cytrynowa - z białek, cukru oraz budyni cytrynowych ubijamy pianę na sztywno.
Przełożenie:
Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta kruchego, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekło nadzienie podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy całe nadzienie owocowe wyrównujemy wierzch. Następnie delikatnie wykładamy bezę cytrynową. Na koniec wierzch posypać pozostałym startym ciastem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C.