Składniki
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Cukinię dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na
około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy stratą na tarce
cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka,
posiekany koperek oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie
mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je
z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanej porcji wychodzi około 30 - 40 małych placuszków.
Rada:
Placuszki idealnie smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.