niedziela, 9 lipca 2017

ZAPIEKANKA CHLEBOWA



Składniki:
  • 5 – 6 kromek chleba
  • 3 pomidory
  • 10 dag szynki wiejskiej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 20 dag żółtego sera np. gouda
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej
Przygotowanie:
Chleb pokroić w małą kostkę i przyrumienić na oleju. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Jajka rozkłócimy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oreganem, bazylią i ziołami prowansalskimi. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy warstwę chleba, i pomidorów. Składniki oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy szynkę i zalewamy jajkami ze śmietaną. Na koniec posypujemy startym żółtym serem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print