Składniki:
- 5 – 6 kromek chleba
- 3 pomidory
- 10 dag szynki wiejskiej
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 20 dag żółtego sera np. gouda
- suszone oregano
- suszona bazylia
- suszone zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Chleb pokroić w małą kostkę i przyrumienić na oleju. Pomidory
sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Jajka rozkłócimy ze śmietaną, doprawiamy
solą, pieprzem, suszonym oreganem, bazylią i ziołami prowansalskimi. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy warstwę chleba, i pomidorów. Składniki oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy szynkę i zalewamy jajkami ze śmietaną. Na koniec posypujemy startym żółtym serem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz