Strony

Strony

środa, 28 czerwca 2017

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM I KUKURYDZĄ

Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 puszka konserwowanego groszku zielonego Bondeulle
  • 1 puszka kukurydzy Bondeulle
  • 4 jajka
  • 1 duża lub 2 małe cebule czerwone
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • koperek
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć co najmniej przez godzinę w zimnej wodzie, wyjąć, wytrzeć do sucha i pokroić na kawałeczki. Jajka ugotować na twardo – wystudzić. Groszek zielony i kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zimne jajka pokroić w kostkę. Również marchewkę pokroić w kostkę. Następnie śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą ewentualnie lekko posolić. Pokrojone filety śledziowe oraz groszek, kukurydzę, cebulę, marchewkę i jajka włóż do miseczki, dosyp posiekany koperek - wymieszać. Na koniec polać przygotowanym sosem śmietanowo - musztardowym. Dobrze wymieszać.
Sałatkę odstawić w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawać z ulubionym pieczywem.
Rada:
  • można użyć musztardy francuskiej lub swojej ulubionej
  • zamiast cebuli czerwonej można użyć białej cebuli
"Czy wiesz, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw."

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Bonduelle - 25 lat z Wami"
Bonduelle - od 25 lat z Wami Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz