niedziela, 30 lipca 2017

TARTA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 – 4 łyżek zimnej wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
  • 150 g żółtego sera
Przygotowanie:
Ciasto - Mąkę z solą przesiać. Schłodzone masło podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wodę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około 3 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Jajka – ugotować na twardo, wystudzić.

Na ciasto wyłóż masę szpinakową, następnie ułóż jajka pokrojone w plastry.
Pieczemy 5 minut w temperaturze 210 stopni C i 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia tartę posyp startym żółtym serem.

Przepis bierze w akcji:

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print