Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek suchego maku
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 margaryny lub masła
- 500 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 słoik dżemu z mirabelek
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać suchy mak, wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem do momentu zbielenia. Do jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem, za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki delikatnie wymieszać.
Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa waniliowa - ugotować budyń w pól litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać porcjami wystudzony budyń. Utrzeć na jednolitą masę.
Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować słoiczek dżemu z mirabelek. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy waniliowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekolada.
Rada:
Zamiast dżemu z mirabelek można użyć innego smaku np. z czarnej porzeczki, czy wiśni. Najlepiej wybrać taki dżem, aby był winny lekko kwaskowaty.