niedziela, 24 września 2017

TORCIK KOMBINATORSKI

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek suchego maku
Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 margaryny lub masła
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
 Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z mirabelek
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
Przygotowanie:
Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać suchy mak, wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem do momentu zbielenia. Do jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem, za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki delikatnie wymieszać.
Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa waniliowa - ugotować budyń w pól litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać porcjami wystudzony budyń. Utrzeć na jednolitą masę.

Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować słoiczek dżemu z mirabelek. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy waniliowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko  posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekolada.

Rada:
Zamiast dżemu z mirabelek można użyć innego smaku np. z czarnej porzeczki, czy wiśni. Najlepiej wybrać taki dżem, aby był winny lekko kwaskowaty.

Print Friendly and PDF

sobota, 23 września 2017

Kolejna moja publikacja ukazała się w prasie jaką jest porada "domowe foremki do rurek" znaleźć ją można w publikacji "Ciasta czytelników" nr 5/2017r, wyd.Bauer Sp. z o.o., Sp.k.w Warszawie. Poradę można zaleźć na stronie 58.





niedziela, 17 września 2017

MUFFINY CYTRYNOWE

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru kryształ
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 275g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  •  sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. 
Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem  do pieczenia i sodą. Dodać cukier, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać jogurt i olej - wymieszać na koniec dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Następnie zgodnie z zasadą do produktów mokrych wsypujemy suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota! Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze.

Print Friendly and PDF

niedziela, 3 września 2017

ZAPIEKANKA PO GOSPODARSKU


Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbek czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • 5 – 6 kromek chleba
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • suszony rozmaryn
  • 20 dag żółtego sera np. gouda
  • olej
Przygotowanie:
Chleb pokroić w małą kostkę i przyrumienić na oleju. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać boczek pokrojony w kostkę. Zrumienić, przestudzić. Podsmażone składniki wymieszać z pokrojonymi ogórkami kiszonymi i pokruszonym chlebem. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Przełożyć do formy. Na koniec posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

Zapiekać około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Print Friendly and PDF

drukuj/print