sobota, 30 maja 2015

PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI (z mlekiem)

Truskawki - są to pierwsze owoce sezonowe, pojawiają się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Owoce te są źródłem wielu witamin i minerałów. Posiadają wspaniałe wartości odżywcze i kosmetyczne. Są bogate w witaminę C, praktycznie zawierają wszystkie ważne mikroelementy jak: żelazo, fosfor, magnes i mangan. Owoce te działają na nasz organizm odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco. Truskawki są owocami nietrwałymi kupując je należy od razu zużyć lub przetworzyć, gdyż szybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 / 2 szklanki mleka
  • 20 dag margaryny
  • 1 / 2 kg truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i odsączamy z wody. Margarynę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy margarynę, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy mleko - wymieszać. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 24 x 24 cm, którą wcześniej na na spód wykładam papier do pieczenia, zaś boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Na ciasto układam truskawki (jeśli są duże najlepiej przekroić je na pół) obtoczone w bułce tartej- nie wciskam ich gdyż pod czas pieczenia powpadają w ciasto. 

Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. 

Rada:
Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się, że w bułce tartej jest o wiele lepiej i od tamtej pory stosuję tylko tą metodę, więc zachęcam do wypróbowania.



(przed włożeniem do piekarnika)


Print Friendly and PDF

ZIOŁOWE MUFFINY

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g sera żółtego
  • 1 duża cebula najlepiej czerwona
  • 200 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
Dekoracja:
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
Cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny. 

Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. 
Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem. 

Muffiny ziołowe  idealnie pasują do barszczu czerwonego, do piwa lub jako przekąska. 



Print Friendly and PDF

niedziela, 24 maja 2015

MURZYNEK

Dzisiaj zaproponuję Wam smak z dzieciństwa, a mianowicie bardzo szybkie i proste ciasto, które zawsze się udaje, a mianowicie MURZYNEK. Przepis podaję typowo tradycyjny, klasyczny bez żadnych dodatków. Gdyż ja bardzo często robiąc je dodaję do środka orzechy włoskie lub dżem wiśniowy. 

Składniki:
Polewa
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 / 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 olejek rumowy
Dekoracja:
  • 1 / 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść orzechów laskowych lub włoskich
Przygotowanie:
W rondelku zagotować margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać.Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Pozostawić do wystygnięcia. 
Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olejek rumowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. 

Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Po ostygnięciu ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać orzechami. 

Rada:
  • W przypadku, gdy uznamy, że ciasto jest zbyt gęste można dodać jajko. 
  • Można tak jak większość społeczeństwa robiąc murzynka odlać około 1 /2 do 3 / 4 szklanki polewy i nią polać ciasto zamiast czekolady. Pamiętać należy, że taką polewą trzeba posmarować jeszcze gorące ciasto, by się rozpuściła. 
  • Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej, by nie zmieniła struktury i nie przypaliła się. 



Print Friendly and PDF

środa, 20 maja 2015

WODA Z POMELO (pamelo, pomarańcza duża)

  • woda mineralna lub przygotowana
  • kilka plastrów kandyzowanego pomelo 
Plastry pomelo zalać wodą na chwilkę odstawić, lekko wymieszać by pomelo uwolniło swój aromat. Woda  jest lekko koloru zielonego, o smaku lekko cytrusowym.


Owoc pamelo nazywany inaczej: pamelo, pomarańcza duża, pompela, szadok Citrus maxima Merr.


Print Friendly and PDF

niedziela, 10 maja 2015

MUFFINY Z SZYNKĄ

Składniki:
  • 15 dag szynki
  • 2 cebule
  • olej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1 lub 1,5 szklanki mleka
  • 12,5 dag margaryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać posiekać, zeszklić na oleju. Odstawić do ostudzenia. Szynkę pokroić w niedużą kostkę. ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka roztrzepać z mlekiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pieprzem, szczypta soli. Masę jajeczną połączyć z mąką, dodać margarynę, musztardę, ser, podsmażoną cebulkę. Łyżką szybko połączyć składniki. Porcja na około 12 sztuk. 

Piec 20- 25 minut w temperaturze 200 stopni C.




Print Friendly and PDF

DOMOWY SPOSÓB ROBIENIA FOREMEK NA MUFFINY

Przyznam się jestem miłośniczką muffinek słodkich jak i słonych, robię je w bardzo dużych ilościach eksperymentując różne przepisy, jak i tworząc swoje własne. Mam nadzieję, że wkrótce się z Wami swoimi ulubionymi podzielę - jak porobię zdjęcia.

Zawsze piekłam muffiny w specjalnych papilotkach, które można kupić bez problemu praktycznie w każdym sklepie. Kiedyś robiąc bardzo późnym wieczorem zabrakło mi papilotek, a sklepy miałam już pozamykane ciasta zostało mi bardzo dużo, a do tego moje ulubione - czekoladowe. Mam różne formy na babeczki metalowe (te wykorzystuję tylko do słonych) oraz silikonowe. Nie lubię w nich robić, choć są wygodne tylko do mojego piekarnika dużo na raz nie włożę za jednym razem. Więc nie zastanawiając się długo włączyłam internet i znalazłam sposób na domowe papilotki. Wbrew pozorom jest to naprawdę prosty i szybki sposób ich wykonania. Najdłużej czasu schodzi na powycinanie kwadratów, ale po kilku dochodzi się do bardzo szybkiej wprawy. Ja mam zwyczaj zrobienia tych kwadratów dużo, dużo wcześniej np. oglądając swój ulubiony serial , potem składam je do zamkniętego pojemnika i tak leżą do czasu gdy są potrzebne. Ostatnio moja koleżanka zachęciła swoje dziecko , by zrobiło jej parę sztuk .Dziecko miało przy tym wiele radości i zabawy, mama spokój - nie przeszkadzało jej pod czas gotowania.

Przyznam się, że przez przypadek odkryłam ten sposób i powiem od tamtej pory robię tylko w takich. Bardzo łatwo odchodzą od upieczonego ciasta, nawet po kilku dniach, a które z Was robią w oryginalnych papilotkach wie o czym mówię, czasami jest problem przy czekoladowych i z owocami. Choć ja mam zwyczaj wyjmowania muffinów z foremek po ostudzeniu, gdyż dla mnie tak lepiej ładniej się prezentują.
Wbrew pozornie foremki te są bardzo masywne i nie tracą kształtu po wlaniu do nich ciasta, można ustawić tak jak ja na zwykłej blaszce wlać ciasto i mogą tak stać, a potem tylko po upieczeniu jednych mam gotowe następne, w ten sposób oszczędzamy czas.

DOMOWY SPOSÓB WYKONANIA FOREMEK NA MUFFINY.
Potrzebne jest:

  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa
  • nożyczki
  • linijka
  • ołówek lub długopis
  • szklanka
1. Na papierze do pieczenia rysujemy kwadraty o wymiarach 14 X 14, wycinamy.

2. Z foli aluminiowej wycinamy pasy o wymiarach 14 X 28 cm, wycinamy. 

3. Każdy pasek foli składamy na pól, tworząc kwadrat o boku 14 cm. 

4. Na każdy kwadrat folii aluminiowej kładziemy kwadrat papieru do pieczenia. 

5. Na środku postawić szklankę. 


6. Dłonią przyłożyć folię do boków szklanki. 

7. Wyjąć szklankę i gotowe 


Można użyć dowolnej wielkości i kształtu szklanki tworząc różnego rodzaju foremki. A po upieczeniu lekko rozchylamy folię aluminiową i w ten o to sposób szybciutko wyjmujemy swoje ulubione babeczki. 
Krawędzie foremek są nierównomierne, można je lekko dociąć, ale ja osobiście wolę takie i nie widzę potrzeby. 

A tutaj prezentuję zdjęcie po upieczeniu muffin w domowej roboty foremkach. 
Print Friendly and PDF

BABKA ŁACIATA

Składniki:
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 - 2 łyżeczek kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. 
Spotkałam się z różną ilością podziału ciasta. Większości ciasto dzielone jest równo na pół, ja osobiście dzielę ciasto na 3 / 4 ciasta jasnego i 1 / 4 ciasta ciemnego. 
Ja podaję swój sposób robienia, ale każdy z Was może zrobić inaczej według własnego gustu, upodobania, fantazji. 
Na blachę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe lub drugim moim sposobem gdy mam czas robię ciastem ciemnym esy - floresy. 

Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. 


Print Friendly and PDF

sobota, 2 maja 2015

FALE DUNAJU

Składniki:
Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 6 jajek
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 olejek rumowy spirytusowy
  • 1 -  2 łyżek kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek
  • 2 łyżki wody
Krem:
  • 250 g margaryny do kremów 
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 / 2 litra mleka
  • 3 / 4 szklanki cukru
Dekoracja:
  • 1 / 2 tabliczki startej czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Świeże mandarynki wyfiletować.
Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady.

Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. po ubiciu wlać roztopioną margarynę. następnie dodać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, olejek rumowy spirytusowy oraz 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch ułożyć gęsto mandarynki.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

przed upieczeniem

po upieczeniu


Krem - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę do kremów utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. 

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Udekorować gorzką czekoladą. 



Print Friendly and PDF

FILETOWANIE POMARAŃCZY

Obieranie i filetowanie pomarańczy wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Wystarczy sprawnie posługiwać się nożem.
Do filetowania będzie Ci potrzebne:
  • ostry cienki nóż
  • deska
  • talerz
Przed przystąpieniem do filetowania pomarańczy należy dobrze ją wyszorować i wytrzeć. 

Czynności:
  • Ostrym nożem odkrój czapeczkę przy szypułce i na czubku owocu.
Źródło: Przyjaciółka
  • Skórkę z pozostałej części pomarańczy skrój razem z błonką, odkrawając je kilkoma pociągnięciami noża od góry do dołu
Źródło: Przyjaciółka

  • Za pomocą cienkiego ostrego noża wykrawaj miąższ pomarańczy znajdujący się pomiędzy pionowymi przezroczystymi błonkami. Tę czynność powtarzaj tak do końca. 

Źródło: Przyjaciółka

Print Friendly and PDF

MUFFINY Z CHAŁWĄ I RODZYNKAMI

Składniki:
  • 250 g maki
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki soku pomarańczowego świeżego lub pól olejka pomarańczowego
  • 1 olejek waniliowy
  • 50 g rodzynek (można dodać więcej)
  • 30 g orzechów włoskich lub laskowych
Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Chałwę w pomocniku kuchennym lub blenderem zmielić na jednolitą masę. Przygotować dwie miski do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki oraz orzechy - wymieszać. Natomiast w drugiej misce ubić jajka z cukrem, potem dodać roztopioną margarynę, sok pomarańczowy (lub połowę olejka pomarańczowego), olejek waniliowy - wymieszać. Następnie dodać chałwę, którą należy dobrze wymieszać do rozpuszczenia, potem dodać mleko i bardzo delikatni wymieszać. Na koniec do płynów dodać sypkie produkty i wymieszać różdżką lub łyżką nie dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. 

Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 


Print Friendly and PDF

drukuj/print