sobota, 2 maja 2015

FILETOWANIE POMARAŃCZY

Obieranie i filetowanie pomarańczy wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Wystarczy sprawnie posługiwać się nożem.
Do filetowania będzie Ci potrzebne:
  • ostry cienki nóż
  • deska
  • talerz
Przed przystąpieniem do filetowania pomarańczy należy dobrze ją wyszorować i wytrzeć. 

Czynności:
  • Ostrym nożem odkrój czapeczkę przy szypułce i na czubku owocu.
Źródło: Przyjaciółka
  • Skórkę z pozostałej części pomarańczy skrój razem z błonką, odkrawając je kilkoma pociągnięciami noża od góry do dołu
Źródło: Przyjaciółka

  • Za pomocą cienkiego ostrego noża wykrawaj miąższ pomarańczy znajdujący się pomiędzy pionowymi przezroczystymi błonkami. Tę czynność powtarzaj tak do końca. 

Źródło: Przyjaciółka

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print