sobota, 2 maja 2015

MUFFINY Z CHAŁWĄ I RODZYNKAMI

Składniki:
  • 250 g maki
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki soku pomarańczowego świeżego lub pól olejka pomarańczowego
  • 1 olejek waniliowy
  • 50 g rodzynek (można dodać więcej)
  • 30 g orzechów włoskich lub laskowych
Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Chałwę w pomocniku kuchennym lub blenderem zmielić na jednolitą masę. Przygotować dwie miski do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki oraz orzechy - wymieszać. Natomiast w drugiej misce ubić jajka z cukrem, potem dodać roztopioną margarynę, sok pomarańczowy (lub połowę olejka pomarańczowego), olejek waniliowy - wymieszać. Następnie dodać chałwę, którą należy dobrze wymieszać do rozpuszczenia, potem dodać mleko i bardzo delikatni wymieszać. Na koniec do płynów dodać sypkie produkty i wymieszać różdżką lub łyżką nie dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. 

Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print