Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim, aby ten wyjątkowy czas był pełen wiary i nadziei i miłości, a spotkania w gronie najbliższych upływały w miłym, wiosennym nastroju życzą Ciastka - domowe słodkości (Izabela Tyszkiewicz)
niedziela, 21 kwietnia 2019
niedziela, 14 kwietnia 2019
NADZIEWANY MIGDAŁOWIEC
Składniki:
Nadzienie:
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g migdałów
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie - 200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Następnie resztę mleka (200 ml) zagotować z kaszą manną i 2 łyżkami cukru. Do wrzącego mleka wlać mleko z budyniem i ciągle mieszając zagotować do zgęstnienia. Przestudzić.
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Migdały zmielić - do uzyskania mączki migdałowej. Mąkę z sodą oczyszczoną, przesiać. Dodać zmielone migdały - wymieszać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i migdałami - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto wychodzi troszkę gęste.
Przełożenie:
1/3 ciasta przełożyć do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie nałożyć nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać wierzch.
Piec około 45 - 55 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C, do "suchego patyczka".
Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem waniliowym.
Rada:
- ciasto najlepiej upiec w prostej formie - keksówce, ponieważ łatwiej będzie nam je rozsmarować, gdyż jest trochę gęste
- warto spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, a nie obsypywać bułką tartą, ponieważ przy rozprowadzaniu ciasta w przypadku obsypania bułką tartą ciasto wymieszamy z bułką tartą, a to może skutkować przyklejeniem ciasta do formy i trudniejszym jej wyjęciem
- Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu ciasteczek. Pamiętajmy jeszcze o tym jeśli używamy blendera używać trybu pulsującego przez kilka sekund następnie wyłączyć i odczekać chwilkę przed ponownym włączeniu by migdały zdążyły ostygnąć w innym przypadku możemy uzyskać masło migdałowe, a nie mąkę. Taka mąkę przechowujemy jak każdą w suchym miejscu i szczelnym pojemniku.
niedziela, 7 kwietnia 2019
BLOK JAJECZNY Z WARZYWAMI
Efektownie wygląda na świątecznym stole i pysznie smakuje. Może zastąpić tradycyjna sałatkę jarzynową.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka zalewy z ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka żelatyny
- 200 g majonezu
- 3 średnie marchewki
- 3 ogórki konserwowe
- 100 g szynki
- 1 czerwona cebula
- 1 mała puszka groszku konserwowanego
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 szklanka zimnej wody
- sól
- pieprz
Formę wyłożyć folią spożywczą tak, aby wystawała trochę ponad krawędź.
Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie i obrać. Trzy jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Zalewę z ogórków połączyć ze szklanką wody, wlać do garnka i podgrzać. Dodać żelatynę i wymieszać. Gdy się rozpuści, zdjąć z ognia. Ostudzić. Marchewkę obrać i ugotować na półtwardo. Następnie pokroić w kostkę. Rozgniecione żółtka przełożyć do miski, dodać majonez i wymieszać na gładką masę. Cały czas mieszając, stopniowo wlewać zalewę z żelatyną. Następnie ogórki, szynkę, cebulę i białek jajek pokroić w niedużą kostkę. Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy dodać do pozostałych składników. Wszystkie składniki razem z marchewką połączyć z masą majonezową, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.
Do przygotowanej wcześniej formy wylać część masy i równo rozprowadzić. Na wylanej masie ułożyć pozostałe jajka. Następnie delikatnie wyłożyć pozostałą część masy. Wyrównać wierzch łyżką i stawić do lodówki na całą noc. Po całkowitym zastygnięciu masy formę wyjąc z lodówki i przechylając naczynie do góry dnem wyjąć i delikatnie usunąć folię. Potem blok pokroić w plastry i podawać ze świeżym pieczywem.
sobota, 6 kwietnia 2019
Mój pierwszy przepis, który ukazał się w miesięczniku "Kobieta i życie" jest nim pierwsze ciasto, którym wam kochani poleciłam i od niego wszystko się zaczęło, czyli przygoda blogowa a mianowicie weekendowe ciasto kokosowe. Jest to mój ulubiony przepis na mocno koksowe ciasto z bezą kokosową przełożone winnym dżemem. W/w przepis można
znaleźć pod tytułem "Placek kokosowy"
w najnowszym numerze "Kobieta i życie" nr 5 maj 2019,
wyd. Bauer Media Group w Warszawie. Przepis można zaleźć
na stronie 66.
Subskrybuj:
Posty (Atom)