sobota, 22 lipca 2017

PUCHAREK BUDYNIOWY Z GALARETKĄ

Składniki: 
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej (77g)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 przygotowanej gorącej wody
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Galaretka - galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody. Odstawić do schłodzenia. 

Budyń - z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki mleka, wsypać do niej 1 opakowanie budyniu, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, mieszając gotować przez chwile. Wystudzić. 

Przestudzoną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie na wierzch stężonej galaretki delikatnie rozłożyć budyń, wierzch wyrównać szpatułką. Na koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Deser lekko schłodzić.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print