niedziela, 31 stycznia 2016

BABKA POMARAŃCZOWA

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml świeżego soku z pomarańczy
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 9 ml olejka pomarańczowego
  •  szczypta soli
Dekoracja:
  • czekolada gorzka
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy 24 z tulejką. Ciasto można piec w klasycznej keksówce.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Przepis autorski
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print