niedziela, 3 lutego 2019

CIASTO Z DŻEMEM POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ

Bardzo smaczne ciasto z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki posypane kokosową kruszonką. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu ze składników, które zawsze mamy pod ręką. 
Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3/4szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 olejek waniliowy
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 80 g margaryny
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Kruszonka - mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.

Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodać olej, olejek waniliowy i jogurt naturalny - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą - zmiksować na gładką masę.

Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód tortownicy wylać 1/3 ciasta, na wierzch wyłożyć punktowo dżem z czarnej porzeczki, następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto. Na koniec na wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonkę kokosową.
Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print