niedziela, 28 czerwca 2015

MUFFINY HERBACIANO - KAKAOWE

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 - 2 łyżek wysoko gatunkowej sproszkowanej zielonej herbaty
Przygotowanie:
Liście dobrej gatunkowo zielonej herbaty zmielić w maszynce do ziół lub w moździerzu na proszek. Zmielony proszek z herbaty przesiać za pomocą drobnego sitka w celu pozbycia się korzonków. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać. Jajka ubić z cukrem. Do ubitych jajek dodać margarynę oraz mleko wymieszać za pomocą różki (trzepaczki). Do mokrych składników dodać składniki sypkie - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki). Nie używamy robota! Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sproszkowaną zieloną herbatę, zaś do drugiej kakao i delikatnie mieszamy. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Ja najpierw do foremki nałożyłam trochę ciasta kakaowego, a na wierzch uzupełniłam do 3/4 wysokości ciastem z herbatą. Można odwrotnie nie ma to żadnej różnicy, zależy od naszego pomysłu. 
Piec 2 0- 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze. 


Print Friendly and PDF

1 komentarz:

drukuj/print