Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki maki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny (1 kostka)
- 3 żółtka
- 1 szklanka śmietany
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 - 1,5 szklanki cukru pudru
- 200 - 250 g wiórków kokosowych
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
Ciasto - Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
Beza kokosowa - cukier puder przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec dodać wiórki kokosowe i za pomocą szpatułki bardzo delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę.
Na każdym wyciętym krążku posmarować bezą kokosową.
Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą dżemu porzeczkowego. Z podanej porcji wychodzi 51 sztuk.
Rada - zamiast dżemu porzeczkowego można użyć np. pomarańczowego, cytrynowego. Najlepiej aby był winny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz