- 3 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 30 g żelatyny
- sól
- pieprz
- 2 litry wody
Udka i obrane marchewki zalewamy 2 litrami wody, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkości. Marchewkę gotujemy do al`dent. Wyjmujemy. Mięso kroimy w małe kawałki, marchewkę w kostkę, zaś jajka w plastry. Do salaterek układamy warstwowo: plaster jajka, łyżkę groszku, łyżkę kukurydzy, łyżeczkę marchewki i łyżkę mięsa, układamy tak drugą warstwę. W wywarze rozpuszczamy żelatynę. Wywarem zalewamy warstwy w salaterce, studzimy. Następnie wkładamy do lodówki do stężenia. Ja użyłam salaterek o pojemności 200 ml, wyszło 7 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz