Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 - 2 łyżek kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny (1 kostka)
- 3 jajka
- 125 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 50 dag sera białego
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć
pewność, że jest mocno twarde.
Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Na blachę o wymiarach 30 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch masy zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
to taki królewski sernik- pod taką nazwą go znam:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak również można spotkać przepis pod nazwą sernik królewski, serdecznie pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik pod każdą postacią :) wygląda bardzo smakowicie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń