sobota, 19 marca 2016

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 - 2 łyżek kakao 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny (1 kostka)
Masa serowa:
  • 3 jajka
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 dag sera białego
Przygotowanie:
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 

Na blachę o wymiarach 30 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch masy zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. to taki królewski sernik- pod taką nazwą go znam:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. tak również można spotkać przepis pod nazwą sernik królewski, serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam sernik pod każdą postacią :) wygląda bardzo smakowicie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj/print