- kilka plastrów szynki konserwowej ok. 15 dag
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 marchewki
- 8 łyżeczek żelatyny
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz - do smaku
- 1,5 litra wody
- 3 kostki buliony warzywnego
Marchewkę gotujemy al`dente. Szynkę kroimy w grube paski i wykładamy boki salaterek. Jajka i marchewkę kroimy w plastry. Warzywa odcedzamy z zalewy. Jajka i warzywa i układamy warstwowo w salaterkach. Kostki buliony rozpuszczamy w 1,5 litra wody. W przygotowanym bulionie rozpuszczamy żelatynę, doprawiamy do smaku. Na koniec do buliony wsypujemy natkę pietruszki - wymieszać. Zalewamy składniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Ja użyłam salaterek o pojemności 200 ml, wyszło 6 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz