poniedziałek, 14 marca 2016

SZYNKA Z JAJKIEM W GALARECIE

Składniki:
  • kilka plastrów szynki konserwowej ok. 15 dag
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 marchewki
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1,5 litra wody
  • 3 kostki buliony warzywnego
Przygotowanie:
Marchewkę gotujemy al`dente. Szynkę kroimy w grube paski i wykładamy boki salaterek. Jajka i marchewkę kroimy w plastry. Warzywa odcedzamy z zalewy. Jajka i warzywa i układamy warstwowo w salaterkach. Kostki buliony rozpuszczamy w 1,5 litra wody. W przygotowanym bulionie rozpuszczamy żelatynę, doprawiamy do smaku. Na koniec do buliony wsypujemy natkę pietruszki - wymieszać. Zalewamy składniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Ja użyłam salaterek o pojemności 200 ml, wyszło 6 sztuk.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print