- 6 jajek
- 1 czerstwa bułka
- średnia cebula
- ok. 4 plastry szynki
- bułka tarta
- 1 łyżka musztardy
- pieprz
- sól
- przyprawa do jajek
- tłuszcz do smażenia
Pięć jajek gotujemy na twardo.Bułkę moczymy w wodzie i dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy w kostkę. Ugotowane jajka drobno siekamy. Do jajek i szynki dodajemy namoczoną bułkę, mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy cebulę i musztardę. Wbijamy surowe jajko, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do jajek. Masę dokładnie mieszamy. Dłonią nabieramy porcję i spłaszczamy formując kotlety. Na koniec kotleciki obtaczamy w bułce tartej smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Kotlety podajemy z ryżem, keczupem i surówką z kapusty pekińskiej i papryki.
takich kotlecików nigdy nie jadłam :) muszę wypróbować ten przepis w najbliższym czasie.. :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są przepyszne. Ja najbardziej lubię do ryżu, rodzice wolą do ziemniaczków zależy kto co lubi
Usuń