Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kg jabłek do szarlotki
- 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
- cukier do smaku
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 litra mleka
- 250 g margaryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1 olejek spirytusowy waniliowy
- 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
- 700 ml gorącej wody
Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem
do
pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek
wlać
2 żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść
ciasto
do momentu połączenia się składników. Ciasto owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 27 cm posmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 30 - 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Jabłka - jabłka obieramy i kroimy na ma le kawałki ok. 2 cm. Jabłka delikatnie podsmażamy z cukrem. ważne jest, żeby ich nie rozgotować. Jabłka możemy rozsmażyć dzień wcześniej. W dzień wykonania ciasta
jabłka należy przełożyć do rondelka i podgrzać. Na koniec dodać 1 opakowanie galaretki cytrynowej w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Całość
odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Galaretka wiśniowa - 2 opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Masa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie
margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać
do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Na dno tortownicy o średnicy 27 cm wykładamy upieczone wcześniej kruche ciasto. Na ciasto rozsmarowujemy jeszcze ciepłe jabłka. Schładzamy. Następnie na mus jabłkowy wykładamy całą masę waniliową- lekko schładzamy. Na koniec na wierch masy wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńOj tak i to bardzo całość ciasta nie wytrzymała całego weekendu. Polecam i serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń