Strony

Strony

sobota, 30 marca 2019

MUFFINY OWSIANE Z CYNAMONEM

30 kwietnia to Światowy Dzień Muffinka. Muffinki pochodzą z Anglii i powstały na przełomie X i XI wieku. Obecnie Dzień Muffina świętowany jest na całym świecie. 
 
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  •  0,5 szklanki cukru kryształ
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć i przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Dodać płatki owsiane - wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać mleko i olej  - wymieszać. Do płynnych składników dodać suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wszystko wymieszać. Na koniec dodać sparzone rodzynki, delikatnie wymieszać. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości papilotki na muffinki, wierzch posypać płatkami owsianymi.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Z przepisu wyszło mi 15 sztuk muffinek.

niedziela, 24 marca 2019

BABKA MORELOWA Z KASZĄ

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g margaryny
  • 250 g kaszy manny
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 olejek spirytusowy pomarańczowy
  • 100 - 150 g suszonych moreli
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Morele -  suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom soczystości, miękkości i będą bardziej smaczniejsze. Suszone morele pokroić w paseczki i przełożyć do małej miski i zalać wrzącą wodą. Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce. 

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olejek spirytusowy pomarańczowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać pokroje w paseczki morele i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. 
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C do suchego patyczka. 

Wystudzone ciasto ozdobić rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej tworząc esy floresy i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. 

Rada:
  • w wielu przepisach na ciasta z użyciem kaszy manny spotkamy się z gotowaniem kaszy manny na mleku, czy moczeniem jej w śmietanie - według mnie nie ma takiej potrzeby. Ja do ciast używam suchej kaszy manny i ciasto wychodzi gładkie, wilgotne.
Print Friendly and PDF

niedziela, 10 marca 2019

MANDARYNKOWIEC KAKAOWY

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru pomarańczowego
  • 200 g margaryny
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 puszka mandarynek
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Filety z mandarynek przekroić na pół. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem pomarańczowym na puszystą masę, do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać przestudzoną margarynę i jogurt - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakao - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać przekrojone na pół filety z mandarynek i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Piec 45- 50 minut w temperaturze 180  stopni C.

Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Rada:
  • zamiast cukru pomarańczowego można dodać skórkę otartą z połowy pomarańczy;
  • zamiast mandarynek z puszki możemy użyć świeżych około 5-6 sztuk;
  • gdy używamy świeżych mandarynek należy je obrać, dokładnie usunąć skórkę, miąż podzielić na cząstki;
  • filetowanie mandarynek robimy w ten sam sposób jak filetowanie pomarańczy - znajdziecie pod linkiem http://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2015/05/filetowanie-pomaranczy.html
  • jeśli chcemy, by ciasto było wysokie należy je upiec w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm lub w formie na babce o średnicy 21 cm.
Print Friendly and PDF

niedziela, 3 marca 2019

BABKA CYTRYNOWA JOGURTOWA

Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 łyżki cukru cytrynowego
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 olejek cytrynowy
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz olejek cytrynowy i jogurt - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzoną babką oprószyć cukrem pudrem.

Rada:
  • zamiast cukru cytrynowego można dodać skórkę otartą z 1 cytryny
  • ciasto można piec w klasycznej keksówce (30 x 11 cm) lub w formie na babkę. 
Print Friendly and PDF