niedziela, 24 marca 2019

BABKA MORELOWA Z KASZĄ

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g margaryny
  • 250 g kaszy manny
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 olejek spirytusowy pomarańczowy
  • 100 - 150 g suszonych moreli
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Morele -  suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom soczystości, miękkości i będą bardziej smaczniejsze. Suszone morele pokroić w paseczki i przełożyć do małej miski i zalać wrzącą wodą. Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce. 

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olejek spirytusowy pomarańczowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać pokroje w paseczki morele i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. 
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C do suchego patyczka. 

Wystudzone ciasto ozdobić rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej tworząc esy floresy i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. 

Rada:
  • w wielu przepisach na ciasta z użyciem kaszy manny spotkamy się z gotowaniem kaszy manny na mleku, czy moczeniem jej w śmietanie - według mnie nie ma takiej potrzeby. Ja do ciast używam suchej kaszy manny i ciasto wychodzi gładkie, wilgotne.
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję. Czekam na koleny świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj/print