niedziela, 21 sierpnia 2022

KIWACZEK

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Pianka o smaku kiwi:

  • 2 opakowania śmietanki 30% (1 opakowanie 330 ml)
  • 2 opakowania galaretki o smaku kiwi
  • 2 kubki gorącej wody każdy po 350 ml
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelka agrestowa:
  • 1słoik dżemu agrestowego (280 g)
  • 1 opakowania galaretki agrestowej
  • 350 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
  • 3 świeże kiwi
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Biszkopt kakaowy- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

I pianka kiwi - 1 opakowania galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota.

Żelka agrestowa - opakowania galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. Do miseczki przełożyć dżem i zalać tężejącą galaretką, wymieszać. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i rozpuścić. 

II pianka kiwi - 1 opakowania galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota.

Kiwi - owoce obrać i pokroić w ćwiartki plastrów. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie włożyć pierwszy blat biszkopta. Następne wyłożyć cały lekko tężejący I mus o smaku kiwi, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (ok. 15 minut). Następnie wylać mus agrestowy, ponownie wstawić do lodówki do stężenia (ok. 30 minut). Następnie wylać mus o smaku kiwi i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie delikatnie położyć drugi blat ciasta, lekko docisnąć. Na koniec rozsmarować resztę tężejącego musu i rozsypać pokrojonym kiwi. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i na wierzchu ciasta zrobić esy floresy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print