Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 300 g marchewki (ok. 2 duże)
- 2 jabłka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do ciasta marchewkowego
- 3 łyżki proszku do pieczenia (30g)
- 180 ml oleju
- olejek pomarańczowy
Przygotowanie:
Marchewkę - obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłka - jabłka obrać i zetrzeć na tarce o średnich lub drobnych oczkach.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do ciasta marchewkowego przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel mogel robotem. Następnie do ubitych jajek dodać ojej i olejek pomarańczowy wymieszać trzepaczką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do ciasta marchewkowego wymieszać trzepaczką. Dodać startą marchewkę i starte jabłka, wymieszać za pomocą trzepaczki lub łyżki. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz