- 300 g mąki pszennej
- 1 - 2 łyżek kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 - 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- szczypta soli
- 400 g truskawek
- bułka tarta - do obtoczenia truskawek
Przygotowanie:
Przesiać mękę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko i olej - wymieszać. Do masy jajecznej dodać produkty sypkie wymieszać, pamiętając o zasadzie by nie mieszać dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. Do środka każdej włożyć truskawkę, którą wcześniej obtaczamy w bułce tartej.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Rada:
- Sekretem muffinów by były mięciutkie i puszyste w środku, a na zewnątrz lekka skorupka jest niedokładne wymieszanie ciasta. W momencie, gdy widzimy po wymieszaniu składników mokrych z mąką są grudki to bardzo dobrze.
- Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku i nie opadną na spód ciasta.
świetne babeczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
Usuń