- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka kakao
- 1,5 - 2 kilogramów truskawek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę pszenna, krupczatkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, posolić - wymieszać. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 1 jajko oraz 3 żółtka. Dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na dwie nierówne części (1 / 3 i 2 / 3) mniejszą część nieco rozpłaszczyć posypać kakaem i jeszcze raz zagnieść. Tak przygotowane ciast włożyć do woreczków jasne ciasto włożyć do lodówki, zaś kakaowe do zamrażalnika by łatwiej było nam zetrzeć na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej dzień wcześniej. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 24 x 33 wyklejając nim spód i boki. Na cieście ułożyć na sztorc gęsto truskawki, a na nie zetrzeć na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 1 / 2 godziny, następnie ciasto przykryć folią aluminiową i piec kolejne 1 / 2 godziny. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
(przed włożeniem do piekarnika)
(przed włożeniem do piekarnika)
Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz