- 1,5 litra wody przygotowanej lub mineralnej niegazowanej może być również gazowana
- 1 duża cytryna
- garść świeżej mięty
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie umyć (najlepiej płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem w celu by była piękna i lśniąca). Miętę wypłukać. Cytrynę pokroić w cienkie plastry. Cytrynę i miętę wsypać do dzbanka i zalać wodą. Pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut.
Mięta - liście mięty zielonej zawierają białko i węglowodany oraz minerały (żelazo, wapno, fosfor, magnez. Jest źródłem witaminy A i B3. Mięta ma wpływ na nasze procesy trawienne oraz ma właściwości przeciw bakteryjne i nieznacznie uspakajające i przeciwdziała senności. Mięta doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje dużo słońca i 1 - 2 razy dziennie podlewać. Nie ma różnicy miedzy miętą suszoną , a świeżą.
Ciekawostka - starym domowym sposobem, by mleko nam się nie zważyło wystarczy wrzucić kilka listków mięty do gotującego się mleka.
Cytryna - zawiera witaminę C, B, E, potas, magnez, żelazo i sód. Cytryna pobudza procesy trawienne przyśpieszając oczyszczanie organizmu, dzięki temu sprzyja odchudzaniu. Dzięki zawartości dużo witaminy C, która wzmacnia odporność , dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym. Jak kupić najlepszą cytryną tą soczystą musi być ciężka, ładnie wybarwiona, dojrzała lekko pachnie na końcach. natomiast cytryny pofałdowane zawierają mniej soku i maja gruba skórę np. cytryny zakończone "pępkiem". Cytrynę można spożywać jako dodatek do deserów, sałatek, napojów, ryb.
Ciekawostka - skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu. Sok z cytryny znalazł zastosowanie również w kosmetyce np. przyśpiesza leczenie opryszki wargowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz