niedziela, 6 maja 2018

GÓRKA WIŚNIOWO - CZEKOLADOWA

Składniki:
Biszkopt wiśniowy:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 budynie wiśniowe bez cukru 40 g lub 2 budynie wiśniowe 64 g
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Nasączenie wiśniowe:
  • 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej
  • 1 torebka czarnej herbaty earl grey
  • 200 ml gorącej wody
  • 150 - 200 ml przygotowanej zimnej wody
  • można dosłodzić do smaku 
Masa budyniowa czekoladowa:
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 l mleka
  • 250 g margaryny 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu wiśniowego 
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  •  posypka waflowa np. żółta
Przygotowanie:
Biszkopt wiśniowy - Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto. 
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Nasączenie wiśniowe - 3 torebki herbaty wiśniowej i 1 torebkę herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego naparu wyjąć wszystkie torebki herbat i rozcieńczyć napar 150 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Można doprawić cukrem do smaku.  

Masa budyniowa czekoladowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją herbacianą i wyłożyć cały słoik dżemu wiśniowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć  i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać posypką waflową.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print