niedziela, 29 kwietnia 2018

BABKA ŁACIATA PRZEKŁADANA

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 - 2 łyżeczek kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 słoik ulubionego dżemu np. powidła jabłkowe, dżem wiśniowy, dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać.  Ciasto podzielić na 3/4 ciasta jasnego i 1/4 ciasta ciemnego.
Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe i za pomocą patyczka do sprawdzania ciasta (można użyć zwykłej wykałaczki) zrobić wzory z ciemnego ciasta. 
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Przełożenie:
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Na dolny spód  rozsmarować 1/2 dżemu. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać cukrem pudrem waniliowym i czekoladą w proszku np. gorzką.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print