niedziela, 25 czerwca 2017

CHLEBEK TRUSKAWKOWY

Chlebek z owocami sezonowymi to idealna propozycja na wieczorne spotkania z przyjaciółmi, rodziną przy grillu, Także sprawdza się na przyjęciach urodzinowych, imieninowych lub na wieczornym spotkaniu przy kawie. 

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego kryształ Diamant
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g margaryny
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 40 g orzechów włoskich
  • 300 g świeżych truskawek
Dodatkowo:
  • cukier puder Diamant
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą cynamonem i solą przesiać. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w małe plastry. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i jogurt - lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą  - dokładnie wymieszać. Potem dodać posiekane orzechy włoskie - wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. 
Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzony chlebek posypać cukrem pudrem Diamant.

Uczymy jak słodzić

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej : "Cukier z głową".
Cukier z głową

1 komentarz:

  1. wygląda kusząco ! na pewno się skusze na ten deserek :) zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń