Chlebek z owocami sezonowymi to idealna propozycja na wieczorne spotkania z przyjaciółmi, rodziną przy grillu, Także sprawdza się na przyjęciach urodzinowych, imieninowych lub na wieczornym spotkaniu przy kawie.
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru brązowego kryształ Diamant
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g margaryny
- 190 g jogurtu naturalnego
- 40 g orzechów włoskich
- 300 g świeżych truskawek
- cukier puder Diamant
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do
pieczenia, solą cynamonem i solą przesiać. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w małe plastry. Ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i jogurt - lekko wymieszać.
Dodać przesianą
mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia, sodą, cynamonem i solą - dokładnie
wymieszać. Potem dodać posiekane orzechy włoskie - wymieszać robotem.
Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Wystudzony chlebek posypać cukrem pudrem Diamant.
wygląda kusząco ! na pewno się skusze na ten deserek :) zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń