- 250 g masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g truskawek
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- masło lub margaryna do nasmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
Ciasto kruche - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (w stosunku 2/3 do 1/3) i włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki.
Formę na tartę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy do tarty zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Odstawić do odparowania, lekko przestudzić.
Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek.
Pianka waniliowa - białka ubić z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy cały czas miksując. (Najlepiej wsypać jedno opakowanie budyniu wymieszać robotem, a następnie wsypać drugie opakowanie budyniu i cały czas ubijać). Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana.
Na przestudzony podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę. Wierzch wyrównać i ułożyć truskawki. Lekko je docisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Ciasto można obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz