- 200 g truskawek
- 1 - 2 łyżeczek cukru pudru
- 175 g jogurtu naturalnego
- 250 g serka mascarpone
- 6 - 7 ciasteczek pełnoziarnistych
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 375 ml gorącej wody
- startą gorzką czekoladę - do dekoracji
6 - 8 truskawek opłukać i pokroić w plastry na dno pucharków. Galaretkę rozpuścić w 375 ml gorącej wody, przelać do 1/3 wysokości pucharków, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasteczka pełnoziarniste bardzo drobno pokruszyć i wsypać na stężoną galaretkę.
Jogurt i serek mascarpone z cukrem pudrem zmiksować na gładką masę. Do kremu dodać resztę pokrojonych w słupki truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Porcję kremu wyłożyć na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać i udekorować startą gorzką czekoladę. Deser lekko schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz