piątek, 10 czerwca 2016

WARSTWOWIEC Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
  • 200 g truskawek
  • 1 - 2 łyżeczek cukru pudru
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 - 7 ciasteczek pełnoziarnistych
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 375 ml gorącej wody
  • startą gorzką czekoladę - do dekoracji
Przygotowanie:
6 - 8 truskawek opłukać  i pokroić w plastry na dno pucharków. Galaretkę rozpuścić w 375 ml gorącej wody, przelać do 1/3 wysokości pucharków, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 
Ciasteczka pełnoziarniste bardzo drobno pokruszyć i wsypać na stężoną galaretkę.
Jogurt i serek mascarpone z cukrem pudrem zmiksować na gładką masę. Do kremu dodać resztę pokrojonych w słupki truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Porcję kremu wyłożyć na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać i udekorować startą gorzką czekoladę. Deser lekko schłodzić. 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print