- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 76 ml oleju
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- masło do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy
- 100 g szpinaku
- 6 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 100 g szynki konserwowej
- 100 g sera żółtego np. gouda
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie pokroić drobno czosnek i podsmażyć wraz ze szpinakiem na łyżce masła. Pokroić w kostkę pozostałe składniki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić do momentu zbielenia, dodać olej, mleko oraz jogurt. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, szynkę, paprykę, żółty ser, a także oregano i tymianek. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całość delikatnie i niedbale (tak, aby w cieście powstały grudki mąki). Ciasto wlać do podłużnej formy np. keksówki wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz