niedziela, 19 czerwca 2016

CIASTO PIZZA

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 76 ml oleju
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy
  • 100 g szpinaku
  • 6 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g szynki konserwowej
  • 100 g sera żółtego np. gouda
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie pokroić drobno czosnek i podsmażyć wraz ze szpinakiem na łyżce masła. Pokroić w kostkę pozostałe składniki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić do momentu zbielenia, dodać olej, mleko oraz jogurt. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, szynkę, paprykę, żółty ser, a także oregano i tymianek. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całość delikatnie i niedbale (tak, aby w cieście powstały grudki mąki). Ciasto wlać do podłużnej formy np. keksówki wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print