niedziela, 19 kwietnia 2015

PLEŚNIAK

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyki cukru
  • 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 1 - 2  łyżek kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Pianka:
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 4 białka
  • 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Dżem:
według uznania np. jabłkowy, czarnej porzeczki, wiśniowy, kiwi z limonką

Przygotowanie:
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy żółtka mieszamy. Na koniec dodajemy roztopioną i schłodzoną margarynę - zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 / 3 jasnego, zaś do 1 / 3 dodajemy kakao. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde. 

Większą część ciasta jasnego trę na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Następnie smarujemy ciasto wybranym według własnego upodobania dżemem. Na dżem trzemy również na tarce ciasto ciemne (ja zostawiam odrobinę ciasta na wierzch). Następnie ubijamy pianę na sztywno.  Ja osobiście wszystkie składniki naraz dodaję i ubijam na pianę jeszcze mi się nie zdarzyło, a robię bardzo często pleśniaka, aby piana mi się nie ubiła na sztywno. Pianę wykładamy na ciasto ciemne, Na koniec trzemy na tarce pozostawione jasne ciasto i na koniec w celu ozdobienia trzemy ciemne ciasto w kilku miejscach

Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Rada:
Piana - aby łatwiej było nam ubić piane na sztywno można dodać szczyptę soli lub sok z cytryny. 
Ciasto - jeśli nie chcemy się bawić w tarcie ciasta, choć według mnie pleśniaka jest bardziej kruchy, możemy w tradycyjny sposób rozwałkować ciasto na odpowiednią wielkość blachy wtedy nie ma potrzeby mocnego schładzania.  


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print