- 20 g margaryny
 - 100 g cukru pudru
 - 300 g maki pszennej
 - 2 żółtka
 - 1 łyżka śmietanki do kawy
 - 1 cytryna
 
- 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym
 - 1/2 czekolady gorzkiej (50g)
 
Mąkę
 pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na 
małe 
kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie 
zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka,  oraz śmietankę. 
Wymieszać
 nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na 
koniec ciasto zawinąć w folię 
spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po
 tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko mąką i 
rozwałkować na grubość 
około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie wyciąć ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na 
blachę wyłożonej 
papierem do pieczenia. Z porcji wyszło mi około 80 sztuk. 
Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym z podanej porcji wychodzi 40 sztuk.
Rada:
- można użyć zamiast margaryny masło;
 - zamiast śmietanki do kawy można użyć śmietany 18%.
 
Moją opinię o nadzieniu cukierniczym Laurenta można przeczytać klikając w poniższy link https://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2018/01/recenzja-nadzienia-cukierniczego-w.html
 
smakowite :)
OdpowiedzUsuńPysznosci
OdpowiedzUsuń