niedziela, 5 czerwca 2022

SERNIK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Składniki:

 Masa serowa:
  • 500 g sera białego
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki żelatyny do deserów
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku
  • ok. 50 g gorzkiej startej czekolady
  • ok. 300 g truskawek
Esencja herbaciana:
  • 3 torebki herbaty earl grey
  • 200 ml gorącej wody
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • ok. 700 ml gorącej wody
  • biszkopty podłużne (22 sztuk)
  • ok. 100 g dżemu truskawkowego.
Przygotowanie:

2 opakowania galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

Truskawki - owoce wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić w słupki. Szypułki należy usunąć tuż przed krojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku.

Esencja herbaciana - 3 torebki herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml gorącej wody, dodać do ok. 100 ml zimnej wody. Można doprawić cukrem do smaku.   

Masa serowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać  4 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. Śmietankę 30% ubić na sztywną pianę. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować robotem. Następnie dodać startą gorzka czekoladę, wymieszać robotem. Dodać ubita na sztywno śmietankę i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojone w słupki truskawki wymieszać łyżką. 

Przełożenie:
Biszkopty ułożyć jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Każdy biszkopt nasączyć esencja herbacianą. Następnie każdy biszkopt posmarować dżemem truskawkowym. Na koniec wyłożyć całą masę serowa, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut do lekkiego stężenia. Następnie wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print