niedziela, 30 stycznia 2022

FANTAZJA KOKOSOWA

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • dżem z czarnej porzeczki (410 g)
Masa kokosowa:
  • 2 opakowania budyni o smaku śmietankowym bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 430 g masy kokosowej (użyłam gotowej masy HELCOM)
  • 0,5 l mleka
  • 250 g margaryny 
Esencja z herbaty:
  • 2 torebki herbaty earl grey
  • 200 ml gorącej wody
  • ok. 50 ml zimnej wody
  • cukier do smaku
Dodatkowo:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
  • powidła śliwkowe ok. 200 g
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych (18 szt.)
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać i dżem z czarnej porzeczki - wymieszać. Na koniec  dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia z kakao - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec ok.  45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Nasączenie - w 200 ml gorącej wody zaparzyć herbatę earl grey, wyjąć torebki herbaty i dodać ok. 50 ml zimnej przygotowanej wody. Na koniec dodać do smaku cukier. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Masa kokosowa - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masę kokosową. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Ciasto kakaowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować powidła śliwkowe, następnie ułożyć jeden obok drugiego biszkopty podłużne. Każdy biszkopt nasączyć esencją z herbaty. na nasączone biszkopty wyłożyć połowę masy kokosowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały kremem wierzch ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print