niedziela, 22 lipca 2018

LETNI TORCIK CYTRYNOWO - KAKAOWY

Składniki:
  • biszkopty podłużne (55 sztuk)
  • 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 800 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej (1 op. 40g)
  • 700 ml gorącej wody
 Krem cytrynowy:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 250 g margaryny maślany smak
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g)
Krem kakaowy:
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 250 g masła maślany smak
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku cukier. Odstawiamy do ostygnięcia.

Galaretka - 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Krem cytrynowy -  ugotować budyń śmietankowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklanki cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Wymieszać.

Krem kakaowy -  ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń i 2 łyżeczki ciemnego kakao. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać.

Przełożenie
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Na biszkopty wyłożyć cały krem cytrynowy. Wyrównać. Następnie na kremie cytrynowym układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie i przykrywamy 3/4 kremu kakaowego. Wyrównać. Następnie do rękawa cukierniczego przekładamy pozostały krem kakaowy i wykonujemy ramkę, którą dzielimy na kilka mniejszych kwadratów. Deser wkładamy do lodówki, aby masy lekko stężały. Gdy masa lekko stwardnieje w utworzone kwadraty wylać tężejącą galaretkę cytrynową. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Rada:
  • zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy)

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print