niedziela, 13 marca 2016

MARKIZY KOKOSOWE

Kto z nas lubi ciasteczka kruche i bezę, sądzę że jest nas wielu. A dla czego nie połączyć tych dwóch smaków w jedno i tak powstał pomysł na markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis.

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny (1 kostka)
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
Beza kokosowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 - 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 - 250 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
Przygotowanie:
Ciasto - Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
Beza kokosowa - cukier puder przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec dodać wiórki kokosowe i za pomocą szpatułki bardzo delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę.
Na każdym wyciętym krążku posmarować bezą kokosową.
Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą dżemu porzeczkowego. Z podanej porcji wychodzi 51 sztuk.

Rada - zamiast dżemu porzeczkowego można użyć np. pomarańczowego, cytrynowego. Najlepiej aby był winny.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print