sobota, 5 marca 2016

BABKA BIAŁKOWA Z KOKOSEM I MAKIEM

Czasami mamy problem nie wiemy co zrobić z białkami, które nam zostają. Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem kokosu i maku.

Składniki:
  •  4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  •  6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyki maku - nie ma potrzeby parzenia
Przygotowanie:
Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, w drugie misce wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Następnie margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać mleko, zmiksować i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać wiórki kokosowe z makiem - dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta kokosowo - makowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie połączyć najlepiej za pomocą szpatułki. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na koniec masę wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
  • Babkę można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo rozpuszczoną czekolada. 
  • Formę można użyć na klasyczną babkę lub keksówkę 

Print Friendly and PDF

1 komentarz:

drukuj/print