Składniki:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyki maku - nie ma potrzeby parzenia
Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, w drugie misce wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Następnie margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać mleko, zmiksować i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać wiórki kokosowe z makiem - dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta kokosowo - makowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie połączyć najlepiej za pomocą szpatułki. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na koniec masę wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada:
- Babkę można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo rozpuszczoną czekolada.
- Formę można użyć na klasyczną babkę lub keksówkę
Ale smakowita:)
OdpowiedzUsuń