niedziela, 23 sierpnia 2015

SZARLOTKA

Składniki:
Ciasto: 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 / 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Jabłka:
  • 1,5  kg jabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę) 
  • cynamon
  • cukier
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. 
Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na 2 placki. Jeden placek posmarować masą jabłkową, na wierzch położyć drugi placek i posmarować rozbitym jajkiem. W ten sposób ciasto uzyska piękny złoty kolor. 

Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni C. 

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print